Monday, June 22, 2009

breadfruit.....yummy yummy

Sukun atau dalam English Breadfruit..buah roti..kakakakaka...adalah sejenis tumbuhan yang dipercayai berasala dari Polynesia. Buah sukun di Malaysia hanya terdapat 2 jenis iaitu yang berbiji dan yang tidak berbiji. Kebiasaannya, bahagian yang boleh dimakan adalah lebih kurang 68% dari berat asala buah sukun jika kulit empulurnya dibuang.
Buah sukun ni kebiasaannya pokok tinggi..kalau nk tunggu dia gugur ke tanah alamatnya kena tunggu lah sampai tupai gigit tk pun tunggu sampai kering. Paling sesuai sukun ni di petik bila dah kuar getah..mm masa tuh dah kira sedang2 elok jer sukun tu masak...sukun ni boleh dimakan dengan pelbagai cara. Samada secara di goreng begitu sahaja atau di buat cekodok sukun. Cekodok sukun ni akan sedap bila sukun dah benar-benar masak..masa tu baru lah boleh dilenyek lenyek untuk di buat ckodok....



MMmm nampk sedapkan...aku suka cekodok sukun..manis2 lemak n bertepung gandum..kekeke...sedapppp...slurpppp....