Sunday, June 7, 2009

....minggu buat kekk...

hehehe...mmm minggu ni over rajin...so..nk buat kek lah... tgk suma org bubuh resepi dlm blog teringin plak nk bubuh gak....hehe jom jom...kita tgk apa la kek yg nk ku buat nih...kekekek

kek kukus kismis
hehehehe...haaa...ni ler kek yang dah siap dibuat olehku..kekeke..kek ni nk bawa gi opis...saja jer...buat hilang2 boring...nk bg kwn2 opis rasa air tgn ku yg berair nih...hahahaha..dah siap potong2 dah... jom jom..tgk mcm mana aku buat kek nih..ihihihi

bahan-bahannya adalah..jeng jeng..... kekekeke



5 biji telur gred A

600 gm tepung gandum

300gm gula halus

1 1/2 sudu teh cream tartar

1 sudu teh esen vanilla

400gm mentega Golden Churn

500 gm buah campur ( tp sy suka kismis!!)

2 cwn gula untk buat gula hangus
sikit kain putih utk cover kek

Okay..mula-mula sekali...ambil kismis td...bubuh dlm bekas lain kita gaul-gaulkn dengan sedikit tepung..bkn tepung 600gm td..ambil tepung lain yer sikit jer..untuk balut-balut kismis td supaya kismis td tak tenggelam ke bwh..suma tempat kek ada kismis... buat mcm nih...


Bila kismis td dah disalut dgn tepung, tepung gandum, bikarbonat soda dengan cream tartar diayak sekali..kemudian ketepikan.


Kemudian, pukul butter dengan gula hingga kembang dan sebati yer... mmm jap jap sblm lupa..sila gunakan butter yg gambar mcm nih ye


ha..sila gunakan butter yg gambor mcm nih...butter ni nmpk mahal ..sbb tu rasa sedap..rasa mcm butter gak...tk rasa apa pun...tk de rasa pizza hut pun...tp sbb butter ni jer yg jadi best... kakakaka..apa pun..thanks gak dkt butter nih..sbb kena guna butter nih ..bkn butter cup.. kekekeke


guna whisk hand pukul sampai kembang..tp aku suka pukul sampai putih...

then, masukkn la vanilla dengan perisa coklat dlm tepung td



lepas tu bila tgk dh kembang n sebati..bubuhla telur sebiji demi sebijik..tapiii....jgn lelama pukul tuh kejap kejap jer sbb kalau pukul lelama dikhuatiri dengan pukulan tu menyebabkan kek kering sgt2....hihihi


then masukkan tepung yg diayak td gunakn la senduk..kaup dan balikkan dgn adunan mentega td...

campurkan kismis td dan kaupkn semula dengan tepung tu tadi dan ketepikan adunan tepung tu

kemudian, ambil 2 cawan gula dan jerang atas api untuk kita buat gula hangus....bila gula dah bertukar warna dan menjadi cepat-cepat masukkan dua sudu air..kacau-kacau sikit..lepas tu cepat-cepat angkat



gula hangus yg dh cair tu ditapis dan dimasukkan dlm adunan tepung tadi..then kaup-kaupkn semula dengan tepung ..tp jgn terlalu lama balik balikkn tepung dgn gula hangus tu..kalau tk rata ..its okay ..nnti bila kukus cair lah tuh


then masukkn dalam loyang..



tutupkan adunan tadi dgn kain...tp aku guna kain putih..hihih bior bersih je kuih...hehehee... kukus selama 4 jam yer....kalau air kurang ..boleh tambah lg air kukus tuh selang sejam atau 2 jam..ikut la saiz pengukus tuh n berapa byk tmpt kukus tu tampung air kukus supaya tk kering.

selepas 4 jam..angkat loyang kek tadi....biarkan sejuk seketika..dan kuarkan perlahan-lahan kek tadi yer.... kemudian potongla kek tu ikut citarasa nk bentuk 4 segi ke 3 segi ke heksagon ke...terpulang...


Dah siap.... sedap diminum dengan air teh lemon tanpa gula...slurrpp sedappnyaaaaa...................